Verestiuc Anastasia

UPDATE!!!!

Peste numai o saptamana, in 19 martie a.c., Anastasia (5 ani) poate spera la o inimioara sanatoasa, in urma interventiei minim invazive pe care renumitul profesor doctor Basil  Thanopoulos, somnitate medicala in cardiologie infantila minim invaziva, o va realiza in cadrul Centrului de Excelenta Ares din Bucuresti. Totul este posibil pentru ca, alaturi de eforturile sustinute ale Asociatiei Help Romania, un ajutor nesperat si substantial a venit din partea Mitropoliei Ortodoxe Romane din Germania prin bunavointa Inaltpreasfintitului Serafim Joanta care impreuna cu enoriasi cu suflet mare, au trimis pentru Anastasia diferenta de bani necesara pentru ca interventia sa aiba loc cat mai curand posibil. Anastasia sufera de o malformatie cardiaca congenitala numita defect septal atrial, cu alte cuvinte un spatiu de circa 2,5 cm in inima ei de copil, din cauza caruia sanatatea este grav afectata, iar interventia de inchidere a acestuia trebuie efectuata cat mai repede posibil. Sufletele mari si-au dat mana intru ajutorarea micutei, astfel ca inima ei sa functioneze normal, iar Anastasia sa se bucure de o copilarie frumoasa, fara medicamente,doctori si vizite nesfarsite la spital. HELP Romania este o organizatie non-guvernamentala care dezvolta, sustine si promoveaza proiecte in domeniul sanatatii si educatiei din dragoste pentru oameni. Asociatia a luat fiinta cu scopul de a derula proiecte de sustinere dedicate copiilor cu probleme de sanatate, in special a cazurilor sociale de copii cu malformatii cardiace.   Parteneri ai Fundatiei Help Romania in acest proiect de ajutorare si strangere de fonduri pentru astfel de interventii (costul fiind de 6700 de euro) sunt Centrele de Excelenta in Cardiologie Interventionala Ares. Anastasia si Help Romania multumeste din suflet Mitropoliei Ortodoxe din Germania reprezentata de Inaltpreasfintitul Serafim Joanta si oamenilor credinciosi, pentru acest gest minunat, prin care, un copil cu posibilitati materiale reduse, se va bucura  de o viata normala. Ii transmitem gandul bun si mica noastra rugaciune Anastasiei si echipei medicilor care va depune toate eforturile ca inima ei sa fie sanatoasa! - UPDATE!!!!

Anastasia are 5 ani, dar este matura si inteleapta cum rar sunt copiii de varsta ei. A fost diagnosticata cu defect septal interatrial, si ca si complicatie a acestuia, Anastasia raceste des si violent. Are 5 frati si multi prieteni, dar nu li se poate alatura in joaca lor, fara a fi nevoita sa plateasca pretul: vizite la spital, injectii, antibiotic. Isi doreste sa alerge si sa se plimbe cu bicicleta, dar ii este rezervata doar alegerea de a privi pe fereastra la cei de varsta ei.

Ofteaza ca un om mare si declara cu tristete si resemnare: "Mie nu-mi place afara! Adica...mi-e frica. De cate ori ies din casa, a doua zi trebuie sa merg la doctor. Mai bine nu..." O chinuie o tuse uscata, care nu-i da voie sa vorbeasca prea mult. Dar asculta, si aproba usor: a inteles ce i se explica.

Malformatia cardiaca cu care s-a nascut Anastasia este grava: o gaura in inima de aproximativ 2.5 cm, mult prea mare pentru o inima atat de mica. Exista insa o sansa ca Anastasia sa fie salvata de riscurile unei interventii chirurgicale pe cord deschis - medicii se vor lupta pentru a o trata prin metoda minim-invaziva, cu "umbreluta". Sa ne luptam impreuna cu ei, pentru a face posibila aceasta interventie. Doneaza si tu.

Ce este defectul septal atrial?

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreapta stanga.

Cum se efectueaza procedura? 

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemamatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Ce particularitati are cazul lui Anastasiei?

  • Defect Septal Atrial cu shunt semnificativ stanga dreapta si dilatare usoara de cavitati drepte
  • Dimensiune 25 mm
  • Indicatie de inchidere percutana a defectului

Printre beneficiile procedurii minim invazive putem enumera

  • Fara cicatrici
  • Fara durere
  • Internare de doar 24 de ore

In film puteti urmari procedura la care va fi supusa Anastasia, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Basil Thanopoulos din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES Bucuresti

Related Projects