Tarabasanu Gabriela Cristina

Tarabasanu Gabriela Cristina are 5 ani , si ca orice copil de gradinita, vrea sa descopere ceva nou in fiecare zi. Din pacate pentru ea, o parte din timpul dedicat activitatilor distractive, s-a transformat in perioade de internare, vizite la medici si .... multe diagnostice. Cea mai grava problema de sanatate o reprezinta insa malformatia congenitala cardiaca, adica Defectul Septal Atrial cu dimensiunea de 9 mm. Celelalte afectiuni pentru care fetita a fost internata sunt derivate din afectiunea principala, defectul septal atrial. * fetita a fost internata in : 25.11.2010 - 30.11.2010 - diagnostic :  pneumonie virala 26.07.2011-02.08.2011 - diagnostic : faringoamigdalita acuta 26.09.2011 - diagnostic : rinofaringita acuta 13.11.2011 - diagnostic : pneumonie interstitiala In 22.01.2015 diagnosticul de Defect Septal Atrial de tip ostium secundum 6/9 mm cu shunt stanga dreapta si dilatare usoara de cavitati drepte. Din fericire, Cristina poate fi un copil sanatos si activ, indicatia medicala fiind de inchidere percutana a defectului septal interatrial cu dispozitiv de tip umbreluta. Aceasta este o procedura care dureaza jumatate de ora, copilul este internat doar o zi, iar montarea dispozitivului de inchiderea malformatiei se va face printr-o intepatura de doar 0.5 milimetri. Toate aceste beneficii ii vor reda Cristinei zambetul si ii vor oferi o viata normala, fara interdictii medicale, fara limite. Implica-te! Ajutorul tau ii va salva viata!

Ce este defectul septal atrial?

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreapta stanga.

Cum se efectueaza procedura? 

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemamatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Ce particularitati are cazul Gabrielei?

  • Defect Septal Atrial cu shunt semnificativ stanga dreapta si dilatare usoara de cavitati drepte
  • Dimensiune 6/9 mm
  • Indicatie de inchidere percutana a defectului

Printre beneficiile procedurii minim invazive putem enumera:

  • Fara cicatrici
  • Fara durere
  • Internare de doar 24 de ore

In film puteti urmari procedura la care va fi supusa Gabriela, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Basil Thanopoulos din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES Bucuresti

Related Projects