Popescu Bianca

UPDATE 20.2014!

Toata suma necesara interventiei a fost stransa! Interventia de inchiderea percutana a defectului septal atrial a avut loc in data de 20.10.2014, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Vasileios Basil Thanopoulos in cadrul Centrelor de Excelenta ARES.

Bianca Maria s-a nascut într-o superba zi de 10  iulie a anului 2003 fiind un copil dorit, asteptat si iubit de toata familia. Delicatetea primilor pasi i-a încurajat pe parinti sa o inscrie intr-un ansamblul artistic de dansuri moderne. Din nefercire, Bianca a fost diagnosticata cu defect septal atrial, o malformatie congenitala cardiaca care ii pune viata in pericol. Activitatile sportive si scolare au fost limitate pentru ca a început sa sufere episoade frecvente de viroze respiratorii, o complicatie a malformatiei congenitale cardiace.

Bianca are nevoie urgenta de interventie pentru închiderea percutana a defectului septal atrial (malformatia congenitala cardiaca).

Provenind dintr-o familie cu resurse financiare limitate, Bianca are nevoie de ajutorul nostru pentru a supravietui, pentru a-si împlini visul de a participa la competitii de dansuri sportive si pentru a avea o copilarie asa cum merita.

Ce este defectul septal atrial?

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreapta stanga.

Cum se efectueaza procedura? 

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemamatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Ce particularitati are cazul lui Mariei?

  • Defect Septal Atrial cu dilatare de cavitati drepte
  • Dimensiune 15/17 mm
  • Indicatie de inchidere percutana a defectului

Printre beneficiile procedurii minim invazive putem enumera:

  • Fara cicatrici
  • fara durere
  • internare de doar 24 de ore

In film puteti urmari procedura de inchidere percutana a defectului septal atrial, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Basil Thanopoulos din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES Bucuresti

 

Related Projects