Paun David Stefan

Paun Stefan David are 5 ani si zece luni si ii place foarte mult sa mearga la gradinita. Masinutele sunt jucariile lui preferate si viseaza sa fie pilot, cand va fi mare. Inca de la varsta de 6 luni cand a avut prima pneumonie, problemele de sanatate pentru David s-au tinut lant. Fata palida, buzele vinetii, senzatia de voma si lesinurile tot mai dese au ingrijorat-o pe mama lui, care l-a dus la medic pentru consult. Diagnosticul corect a fost stabilit abia in februarie 2015, cand defectul septal atrial pe care David il are, masura deja 2,6 cm. Pentru el, sansa de supravietuire este de corectie a acestei malformatii cardiace congenitale si inchidere a defectului cat mai repede posibil. David locuieste impreuna cu parintii si cei 5 frati ai lui, intr-o casuta mica, cu 2 camere in Judetul Dambovita. Toata familia traieste dintr-un ajutor social de 370 lei, alocatia copiilor si putinii bani pe care tatal ii castiga din munca la camp. Pentru ei, plata unei asemenea interventii pentru David ar fi imposibil de facut. De aceea, avem nevoie de ajutorul vostru sa salvam inima lui David, pentru ca atunci cand va fi mare sa-si implineasca visul!

Ce este defectul septal atrial?

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreapta stanga.

Cum se efectueaza procedura?

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemamatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Ce particularitati are cazul lui Stefan?

  • Defect Septal Atrial cu shunt semnificativ stanga dreapta si dilatare usoara de cavitati drepte
  • Dimensiune 2,6 cm
  • Indicatie de inchidere percutana a defectului

Printre beneficiile procedurii minim invazive putem enumera:

  • Fara cicatrici
  • Fara durere
  • Internare de doar 24 de ore

In film puteti urmari procedura la care va fi supus Stefan, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Basil Thanopoulos din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES Bucuresti

Related Projects