Naomi Constantineanu

Povestea lui Naomi Constantineanu incepe in urma cu doua luni, din cauza unor stari de oboseala post antrenament si batai neregulate ale inimii, aceasta a mers la medicul primar cardiolog pediatru, care in urma unui consult cardiologic amanuntit insotit de ecografie cardiaca a diagnosticat sursa simptomelor: malformatie congenitala a septului interatrial (acelasi diagnostic ca si la Siluan, doar ca "gaura" mult mai mare, cca. 27mm).

Doamna Doctor a concluzionat: se intrerupe complet activitatea sportiva si se recomanda inchiderea interventionala a DSA-ului. Familia lui Naomi - mama - singura care lucreaza, tata - pensionar, si cele trei surori mai mari, nu si-au putut asuma costurile unei asemenea interventii, si nici macar pe cele ale unei interventii chirurgicale pe cord deschis - aceasta din urma fiind mai putin costisitoare decat manevra minim-invaziva, dar infinit mai riscanta. Naomi ar fi fost nevoita sa renunte complet la viata sportiva, daca mama ei ar fi ales acea cale.

Mama lui Naomi spune ca abia acum realizeaza de ce nu a acceptat cariera de sportiva a lui Naomi - crede ca simtea la nivel inconstient ca fata are o suferinta ce i-ar putea pune in pericol viata, prin sport.

Celelalte trei surori ale lui Naomi sunt pasionate de muzica: doresc sa ajunga violoniste.

Prin toata implicarea dvs, Naomi a efectuat procedura de inchidere percutana a malformatiei congenitale cardiace prin implantare de dispozitiv tip "umbreluta" Va multumim tuturor pentru donatii si implicare!

Ce este defectul septal atrial?

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreapta stanga.

Cum se efectueaza procedura? 

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemamatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Ce particularitati are cazul lui Naomi?

  • Defect Septal Atrial tip Ostium Secundum
  • Dimensiune defect 27 mm
  • Indicatia de Inchidere a defectului este metoda minim invaziva
  • Dimensiune dispozitiv folosit 32 mm

Printre beneficiile procedurii minim invazive putem enumera:

  • Fara cicatrici
  • fara durere
  • internare de doar 24 de ore

In film puteti urmari procedura la care a fost supusa Naomi, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Basil Thanopoulos din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES Bucuresti

Related Projects