Marius Gabriel

UPDATE! : Cazul lui Marius a reprezentat o urgenta medicala si a fost tratat chiar daca nu a fost colectata toata suma necesara.
Multumim Centrelor ARES pentru incredere si implicare! Pana in prezent, doar 2000 euro din cei 6700 au fost colectati. In continuare puteti dona online pentru achitarea sumei restante!

Marius Gabriel are 6 ani iar la anul, va merge la scoala. Ii place mult sa deseneze si sa innoate, dar parintii il tin departe de sport de frica efectelor malformatiei cardiace cu care s-a nascut. Diagnosticul a venit fara sa ceara voie, in urma unui consult amanuntit, pe cand avea doi ani si era internat in spital pentru pneumonie si insuficienta respiratorie. Alta data, a lesinat neputincios in bratele tatalui. Din fericire, Marius poate fi un copil sanatos si activ, indicatia medicala fiind de inchidere percutana a defectului septal interatrial cu dispozitiv de tip umbreluta.

Aceasta este o procedura care dureaza jumatate de ora, copilul este internat doar o zi, iar montarea dispozitivului de inchiderea malformatiei se va face printr-o intepatura de doar 0.5 milimetri. Toate aceste beneficii ii vor reda lui Marius zambetul si ii vor oferi o viata normala, fara interdictii medicale, fara limite.

Implica-te! Ajutorul tau ii va salva viata!

Ce este defectul septal atrial?

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang. Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreapta stanga.

Cum se efectueaza procedura? 

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita (pozitia corecta este controlata atat prin imagini radiologice cat si prin imagini de ecografie transesofagiana), umbreluta care prezinta doua componente asemamatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte pentru ca, in timp, sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Ce particularitati are cazul lui Marius?

  • Defect Septal Atrial cu shunt semnificativ stanga dreapta si dilatare severa de cavitati drepte
  • Dimensiune 8/10 mm
  • Indicatie de inchidere percutana a defectului

Printre beneficiile procedurii minim invazive putem enumera:

  • Fara cicatrici
  • Fara durere
  • Internare de doar 24 de ore

In film puteti urmari procedura la care va fi supus Marius, procedura efectuata de catre Dr. Dan Deleanu si Prof. Dr. Basil Thanopoulos din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES Bucuresti

 

Related Projects